Hoppa till innehåll

Dykplatser Grinda – Vrak, Vrak, Vrak

Välkommen till Dykplattformens Sommarviste på Grinda och dykning i mellersta skärgården i Stockholm. Nedan finns en lista med de vanligaste vraken som vi planerar att dyka på, men i slutläget är det som vanligt väder och vind som avgör vilka vrak vi lyckas ta oss till. Den som vill läsa mer om vraken kan med fördel kika på dykarna.nu https://www.dykarna.nu/dykplatser/ eller Marcus Sundbergs utmärkta sida https://marcussundberg.com/wrecksearch varifrån en del av informationen kommer.

Grindas husvrak

Husvrak I

Skrovhel Folkbåt som står snyggt och prydligt på 18 meters djup. Utmärkt tränings- eller nybörjardyk.

Husvrak II

Oidentifierat fartyg. Fin ratt på däck. Maxdjup 25 meter

Husvrak III

Någon typ av fiskebåt. Delvis uppbruten. Maxdjup 12 meter.

Husvrak IV

Liten segelbåt med aktersnurran kvar. Kul men ganska seriöst skoterdyk. Maxdjup 10 meter.

Vrak på sportdykarnivå, maxdjup cirka 30 meter

Bylgia

Vraket efter Ångtorpedbåten HMS Bylgia byggd 1887 på Bergsunds varv i stockholm. Klassades om till vedettbåt 1915 och fick då heta Vedettbåt 12. Togs ur tjänst 1923 och slutade sina dagar som skjutmål 1925 på trälhavet. Hon var utrustad med en Lokomotivångmotor på 460hk gjorde 18,5 knop och vägde 57 ton, hon är 31,5 meter lång och 3,55 meter bred. Maxdjup 23 meter.

Duvholmsvraket

Ett äldre lastfartyg i trä, ca 30-35 meter långt. Två lastluckor och en mast. Ett stort akterbygge med möjlighet till penetrering, bland annat finns ett kaklat badrum att se. Hittills oidentifierat. Maxdjup 26 meter

Harm

Stockholmarnas favoritvrak med viss mängd simning för att komma ut till vraket från land. Ej lämpat för ytsim eller dyk med singelflaska då det är mycket båttrafik i området. Lastfartyg som står skrovhelt på botten. Vissa möjligheter för penetration. Sjönk 1969. Maxdjup 18 meter.

Ljusterövraket

Ljusterövraket är ett ännu oidentifierat vrak. En relativt hel träskuta med två master. Det går att simma in i bygget och det finns en del detaljer och prylar att kika på. Ofta dålig sikt.

Petterssonbåten

Enkelt och trevligt dyk på en sk Petterssonbåt. Ett trevligt och relativt enkelt dyk med skrot och porslin runt omkring. Maxdjup 16 meter.

Rikswasan

Regalskeppet Rikswasa, ett svenskt örlogsskepp som förliste 1623 i samband med en brand. Rikswasa var ett flaggskepp i Gustav II Adolfs flotta i början av 1600-talet. Maxdjup 24 meter.

Sappemeer

Sappemeer ligger i fritt vatten och är bojad. Sikten kan vara 15-20 meter vilket gör att man ser stor del av vraket som 50 meter långt. Vraket, som har en kraftig slagsida, är ett lastmotorfartyg i stål med två master som var lastad med singel vid förlisningen 1969. Fartyget kan penetreras både i last-, maskinrum och hytterna. Från fartyget brygga, den översta våningen av överbyggnadens tre, kan man utan problem simma ner i utrymmena under. Maxdjup 23 meter.

Suggan

BILD

TB 384 MECUM

Pråmfartyg som kolliderade med den finska ångaren Ivalo 1944 och sjönk under bogsering. Mycket trevligt vrak. Bland annat finns en stor ratt, fina lampor mm. På styrbordsidan ligger två stycken livbåtar. Fören går ner i dyn men fortsätter man en bit hittar man den enorma tross som drog pråmen. Maxdjup 35 meter.